Lea Park Workshop

Leyton, East London, UK, 2016

Situated within a 1940's traditional red brick warehouse estate in Leyton, East London, the building provides living and working spaces for set builder Mark Griffiths. 

 

The building is entered from the street via a lobby adjacent to a ground floor workshop. The entrance lobby sits beneath a triple height space, with a straight stair leading up to a large multi-use studio space at first floor level providing kitchen, home working and living areas. The stairs continue up to a mezzanine level bedroom which overlooks the living areas.

 

From entering the building the eye is drawn up three stories via straight flights of stairs to a carefully positioned light well to the rear of a mezzanine. Its natural light threads through the buildings rich interiors to crate a linear focal point amplifying the sense of space.

 

A large wall of slim steel framed windows which reference the sites industrial heritage maximises natural light to the central studio space and its rich Interior. Interior finishes have an emphasis on natural materials such as sawn oak cladding, dark stained exposed timber joists and polished concrete floors, finely crafted by the owner himself. 

 

The studio is highly insulated with a thermal mass provided by its raw concrete slab at first floor level, and is passively ventilated via Bauhaus style opening vents to its front facade. An air source heat pump and photovoltaic panels reduce carbon emissions to 35% below current building regulations.

© 2020 William Paul Architecture. All Rights Reserved