Windermere

Lake District National Park, UK, 2020

Perched on a rocky peninsula on the Brathay Estate, the site provides an elevated position looking over Lake Windermere. The building is split into a series of three volumes at differing heights connected via a central corridor.

 

The articulation of the form and plan allows negotiation of the topography of the site and its large mature trees. Spaces within the house are differentiated by different levels. Large areas of glazing immerses its occupants in the surrounding landscape and panoramic views of the lake and surrounding landscape.

Built without a traditional foundation but as a number of platforms supported by a light weight steel frame construction requiring minimal ground works - the house has a light touch on the landscape. Its pre-fabrication ensures the least disruption possible within the outstanding natural setting.

© 2021 William Paul Architecture. All Rights Reserved